Blog detail header
Městské části

Praha 9

Praha 9


Praha 9 je velký obvod na východě a severovýchodě města.

Sem patří městské části Praha 9, Praha 14, Praha 18, Praha 19, Praha 20, Praha 21, Běchovice, Čakovice, Dolní Počernice, Klánovice, Koloděje, Satalice a Vinoř.


Prahou 9 procházejí dvě trasy metra: žlutá B od stanice Českomoravská do konečné stanice Černý Most, a červená C od stanice Střížkov do stanice Letňany.

Historicky a relativně donedávna zde byla jedna velká průmyslová zóna s odpovídající scenérií – továrny, sklady, železniční tratě. Ale už ke konci 20. století byla veškerá rozsáhlá výroba přesunuta za hranice města. V průmyslových zónách zůstaly malé nehlučné provozovny jako například autoservisy a ostatní budovy se vyprázdnily a začaly chátrat.

Hektary těchto brownfieldů nyní představují nejdůležitější směr rozvoje města přitahující developery s miliardovými investicemi. Silniční a dopravní sítě jsou tady hotové, inženýrské sítě uložené a funkční.

Pro město je výhodné, aby se stavělo především v těchto čtvrtích, a ne na polích na periférii, kam budou muset jezdit další autobusy, kde se bude muset budovat osvětlení, zajišťovat úklid, odklízet sníh z nových ulic, přivést vodu a teplo. A proto právě tady vidíme jasné příklady rozvoje města a růstu cen díky zlepšení využitelnosti těchto oblastí.

Jednou z prvních vlaštovek byla Nová Harfa od FINEPu, Za ní následovaly Tulipa Rokytka, AFI City, SUOMI Hloubětín od YIT, Emila Kolbena od SKANSKA, na řadě je ohromný projekt TESLA od Central Group, a to nepočítaje desítky malých projektů pro 100 až 150 bytů.

Jádro Prahy 9 tvoří Vysočany, oblast mezi stanicemi metra Českomoravská a Vysočanská, kolem OC Galérie Harfa a O2 Arény až po OC Fénix. Je to velice komfortní čtvrť s výbornou dopravní dostupností, velkým výběrem obchodů a restaurací, s velkou poliklinikou, parkem Podviní, s možností procházek podél říčky Rokytky.

Další hustě obydlenou oblastí je „konec“ červené trasy metra od Střížkova po Letňany. Zde se střídá panelová zástavba s novými developerskými projekty, z nichž největší je Park Prosek od FINEPu. Letňany se aktivně rychle rozrůstají, usadil se zde už Central Group s velkým novým sídlištěm a Trigema s menším projektem Barevné Letňany.


Ale ta největší výstavba se zatím očekává – rovnou dvě firmy najednou jednají s obyvateli a politiky o dvou ohromných projektech. Prvním se zabývá developerská skupina ODIEN, která má pozemky na území bývalého podniku Avie mezi Letňany a Čakovicemi, kde se chystá postavit obytné domy, školky, park a něco jako dům kultury. Druhý projekt plánuje developerská skupina PPF na místě sportovního letiště, které jsem zmiňovala v postu o syslech. Přitom v Starých Letňanech jsou přímo mezi vícepodlažními paneláky vidět vesnické domky se zahrádkami a skleníky. V dnešní době je to velice příjemné místo pro život, zvlášť pro mladé rodiny s dětmi.

Třetí oblastí rozsáhlé zástavby je konec žluté trasy metra u stanic Rajská zahrada a Černý Most. Hustou infrastrukturu zde zajišťuje obchodní zóna Černý Most se stejnojmenným obchodním centrem, obchody s nábytkem XXXLutz a IKEA, kinem a fitness centry. Dopravní obslužnost zajišťuje metro a bydlení si lze vybrat jak v revitalizovaných panelákách tak i v nových komplexech od Ekospol, Canaba a jiných developerů.

A nakonec Praha 9 zahrnuje řadu malých obcí, především se soukromými nemovitostmi, jako například Újezd nad Lesy nebo Klánovice v Klánovickém lese, které sice administrativně spadají pod Prahu, ale nachází se tak daleko od centra města, že je jednodušší odsud dojíždět vlakem, a ani se nepovažují za městské čtvrtě.


Autor článků agent.alesya

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku.

Upozornění

Používáte nepodporovaný (zastaralý) internetový prohlížeč!

Pro správný běh našeho portalu není možné použít vámi používaný prohlížeč.

Použijte prosím Microsoft Edge nebo některý z jiných prohlížečů, např. Google Chrome, Firefox.