Blog detail header
Městské části

Praha 10 přehled

Praha 10 se nachází ve východní části města a sousedí s Prahou 9 a Prahou 4. Zahrnuje městské části Praha 10, Praha 15, Praha 22, Benice, Dolní Měcholupy, Dubeč, Kolovraty, Královice, Křeslice, Nedvězí, Petrovice a Štěrboholy. Do Prahy 10 vede zelená trasa metra, všechny stanice následující po stanici Želivského až po konečnou stanici Depo Hostivař.


Centrálními částmi Prahy 10 jsou Vinohrady a Vršovice. Vinohrady jsou rezidenční čtvrtí s krásnými secesními vilami se zahradami, ceny nemovitostí zde dosahují miliony eur. V této části se nacházejí dva známé prestižní developerské projekty – Korunní Dvůr (2006) a Rezidence Korunní (2010).


Ve Vršovicích se nachází mnoho historických cihlových domů. Architektura je zde téměř tak krásná jako v centru Prahy, ale metr čtvereční zde vyjde mnohem levněji, čtvrť zdobí park Havlíčkovy sady. Proto doporučuji všem těm, kdo chtějí žít v historické budově blízko centra a přitom ušetřit, zaměřit se na Vršovice. V roce 2016 zde CRESTYL postavil nevelký úspěšný projekt 4BLOK a v blízké době by PSN mělo zahájit rekonstrukci staré továrny Koh-i-noor a přebudovat ji na luxusní lofty.


Za OC Eden začínají řady unylých cihlových domů postavených za komunistů. Přibližně stejný obrázek najdeme ve Strašnicích, na sídlišti Zahradní Město nás potěší barevné zmodernizované paneláčky. V Záběhlicích se nyní aktivně činí Central Group, který zde na počátku 2. desetiletí tohoto století zrealizoval velký developerský projekt za OC VIVO a nyní pokračuje výstavbou podél tratě tramvajových linek 22 a 26.


Nedoceněnou oblastí Prahy 10 jsou Malešice. I když nejsou od centra daleko, lze se sem dostat jen autobusem. Mezi paneláky najdete velký krásný park se zajímavými dětskými hřišti 👶 a architektonicky a krajinářsky neobvyklý bytový komplex ByTy Malesice (2015).


Velkou plochu Prahy 10 zabírá průmyslová zóna kolem ulice Průmyslová, škodlivé výrobní závody už tam nejsou, zůstala jen spalovna odpadů. Maximální objemy developerských projektů lze očekávat na okrajových územích. Na rozhraní Dolních Měcholup a Štěrbohol staví FINEP už 20 let velký projekt Malý háj. Ve čtvrti Uhříněves společnost VIVUS prodává 6. etapu úspěšného a levného stejnojmenného developerského projektu.


Autor článků agent.alesya

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku.

Upozornění

Používáte nepodporovaný (zastaralý) internetový prohlížeč!

Pro správný běh našeho portalu není možné použít vámi používaný prohlížeč.

Použijte prosím Microsoft Edge nebo některý z jiných prohlížečů, např. Google Chrome, Firefox.