Blog detail header
Bez kategorie

Přeměna nebytových prostor na bytové.

Podle pražských stavebních norem nemohl být donedávna mezi bytové prostory zařazen prostor s nedostatečnou insolací.

Insolací se rozumí nejen denní světlo, ale přímé sluneční záření dopadající do bytu.

Normy byly velice podivné, aby mohl být prostor považován za bytový, sluneční paprsky musely osvětlovat minimálně jednu šestinu obytné plochy ráno 23. března minimálně po dobu 90 minut, a to každý rok. Kvůli tomuto omezení byly byty s okny orientovanými pouze na severní fasádu novostavby „odsouzeny“ stát se pouze ateliéry.

Aby bylo možné zařadit všechny byty mezi bytové prostory, museli chudáci architekti navrhovat úplně nesmyslné půdorysy domů.


Tento požadavek byl zrušen v roce 2019. A tudíž si mohou developeři vydělávat více.

Vše spočívá v tom, že ateliéry jsou ležáky, které se prodávají v porovnání se stejnými byty se slevou. Rozdíl může být až 10 %.  Je to kompenzace za omezení s tím spojená, především za nemožnost zapsat se v tomto prostoru k trvalému pobytu.

A jak změnit byty na bytový prostor?


Zaprvé, objednat si u autorizovaného architekta projekt. To může stát řádově 40 až 50 tisíc korun.⠀

Potom se musí s projektem obejít všechny příslušné úřady. Můžete to udělat sami, ale nejspíš vás to bude stát spoustu času a nervů. Proto existují speciálně proškolení lidé, kteří se za úředníky vydají za 40 až 50 tisíc korun místo vás.⠀

Nejsložitější na tom je, že musíte od sousedů získat povolení k takové změně na pravidelné schůzi vlastníků. Ale zpravidla se v novostavbách nachází nad sebou stejné byty se stejným problémem, a tak je „postižených“ vlastníků hodně. Naštěstí se mezi sousedy v nových domech vyskytují mnohem méně často „principiální tvrdohlavci“, kteří by takové povolení blokovali.


Takže se vlastníci sdružují prostřednictvím výboru bytového domu nebo správcovské společnosti. Rozdělí si náklady na architekta a společně řeší problémy s vlastníky bytů, kteří se změnou nesouhlasí. Stává se, že sousedé jednorázově odsouhlasí, aby změnu mohl povolovat pouze předseda domu bez společné schůze, a pokud bylo takové rozhodnutí pro účely vašeho domu přijato, pak bude tato etapa jednoduchá. 


Autor článků agent.alesya


Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku.

Upozornění

Používáte nepodporovaný (zastaralý) internetový prohlížeč!

Pro správný běh našeho portalu není možné použít vámi používaný prohlížeč.

Použijte prosím Microsoft Edge nebo některý z jiných prohlížečů, např. Google Chrome, Firefox.